Syyskuu 2022

6.9.2022  Syyskuu alkoi ja minulla alkoi KESÄLOMA :) On aika pysähtyä ja suunnata rauhassa katse tulevaisuuteen. Työ ja opiskelut sen tiimoilta ovat rytmittäneet paljon menneitä päiviä ja viikkoja. Siinä samalla arjen askareet ja koirien kanssa touhuaminen ovat olleet elämässä tiiviisti kiinni pitävä lisä.

Elämä on ollut niin elämäntäyteinen ja paljon on ehditty asioita touhuta, näin jälkikäteen listaus olisi niin pitkä, että on parempi suunnata katse eteenpäin ja kohti tulevia seikkailuja.

Jotain "merkkipaaluja" on ollut, kun Ronista /BEDÅRANDE'S ORGINAL CUBAN DANCE tuli historiallisesti (vuoden alusta tuli uusia titteleitä suomeen) suomen ensimmäinen havannankoirien Suomen Juniori Muotovalio (FIJMVA).  Elokuussa Kata / BEDÅRANDE'S KISSABLE BEAUTY valioitui ja sai FI MVA tittelin.

Maaliskuussa kävivät BEDÅRANDE'S ORGINAL CUBAN DANCEja sisarensa BEDÅRANDE'S ORIGINAL CUBAN BEAUTY lonkka ja INC kuvissa, kummallakin oli tulokset primaa.

Elokuussa Malla / BEDÅRANDE'S NEW FOUND TALENT kävi selkäkuvissa ja tulokset olivat selänkin osalta puhtaat, samalla labbiksemme Lotta / ALEXSINAS GIRL ON FIRE kävi ONC ja selkä kuvissa, saaden myöskin puhtaat tulokset.  Aina näistä tuloksista osaa olla kiitollinen, koska niitä ei voi pitää itsestään selvyytenä <3

Meillä on myös pentue täällä taapertamassa, he täyttivät eilen kuusi viikkoa.  Yhdistelmä löytyy jo kennelliiton sivuita  https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattaja.aspx?K=BED%C3%85RANDE%27S&R=250  Tässä pentueessa on käytetty uroksena norjalaista urosta Toivoa, jonka toivomme jättäneen hänellä olevaa, rodussa prosentuaaliseti hyvin vähän olevaa kantajuus geeniä joka merkitään  CDPA = N/CDPA = kantaa kondrodysplasia tekijää ja villityypin geeniä.   Mutta lisää näistä tuloksista kun ovat valmistuneet.  Lisää asiasta löytyy googlettamalla ja myös Havannaaiset ry:n sivuilta, josta löytyy myös tähän mennessä tutkitut koiramme   https://havannalaiset.com/havannankoira/tietoa-sairauksista/   Tuloksista riippuen mietimme sitten pentujen lopulliset kodit.   Tulos ei ole merkittävä pentujen tulevaisuudelle tältä CDPA osuudelta, mutta kun haluamme säilyttää sitä rodussa niin toivomme luonnollisesti, että jos mahdolliset pennut muilta osin tulevaisuudessa olisivat jalostuskelpoisia, niitä myös käytettäsiin jalostukseen. Aina täytyy muistaa, että mikään yksittäinen ominaisuus ei tee koirasta automaattisesti mitään hyvää jalostuskoiraa, vaan aina kokonaisuus ratkaisee.  Puntarissa on aina niin hyvät, kuin huonot asiat ja ominaisuudet.  Sitä 100 % täydellistä yksilöä kun rodussa ei ole, vaikka jokainen oma koiramme luonnollisesti on sitä meille itsellemme <3

7.9.2022   Saimme tänään tulokset pennuista.  Yksi pojista ja yksi tytöistä peri isänsä kantajuus geenin.  Samalla tutkitutimme Woltin, rutsin tuonti poikammekin.   Kukaan näistä kuudesta koirasta ei kantanut Chondrodystrophy (CDDY and IVDD risk)  geeniä, vaan Genotype on N/N.

Koitin avata näitä kirjain yhdistelmiä osiossa KOIRILLE TEHTYJÄ TUTKIMUKSIA ..... ihan siellä osion lopussa.   Täytyisi varmaan ryhtyä jaottelemaan eri tutkimukset eri osioihin, että niistä olisi helpompi poimia ne mikä ketäkin kiinnostaa :)