HARKINNASSA KOIRANPENTU


Koiran hankinta mielessä, pentu kuume iskenyt :)

Maltti on valttia ja suunnitelmallisuus on tärkeää. Koira, kun ei ole vain hetken mielijohteen kohde, vaan tarvitsee sitoutumista tuleviksi vuosiksi eteenpäin. "Koiraihminen" on elämäntapa, oma asenteensa missä koira/koirat kuuluu luonnollisena osana elämään ja jokapäiväiseen arkeen.

Kun harkitset pennun ottamista, muista aina puntaroida tarkaan miettien mitä elämä koiran kanssa tuo tullessaan ja kuinka valimis olet sitoutumaan siihen. Koirasta on ilon lisäksi, myös huolta ja se tarvitsee ihmistä kaikkina tulevina vuosina huolehtimaan ja hoivaamaan itseään. Perusterveyden huollon lisäksi, koirasta voi olla myös isoja menoeriä (tuhansiakin euroja), jos kaikki ei sujukkaan onnellisten tähtien alla vaan koira loukkaantuu tai sairastuu.  Lisäksi kekseliäinä otuksina voi taloudesta löytyä koiralle mukavaa "askartelun aihiota" ja välttämättä me emme ole niin mielissämme askartelun tuloksesta.  Pentuaikana, voi jalka osua lattialle tehtyyn lammikkoon, ennenkuin sisäsiisteys on hallussa jne.

Itse pidän todella tärkeänä asiana, että koko perhe on koiran hankkimisen kannalla ja kaikki ovat valmiina omalla panoksellaan sitoutumaan koiran hoitoon ja huolehtimiseen. Lasten varaan ei voi, eikä saa laskea koiran huolenpitoa ja kasvatusta. He ovat tärkeä osa kokonaisuutta, mutta lapset ja lasten mielenkiinnon kohde voi vaihdella. Samoin, kun nuoret lähtevät opiskelemaan,ei joka paikkaan ole edes mahdollista koiraa viedä.

Samoin on hyvä olla olemassa varasuunnitelma mihin koira saadaan hoitoon, jos tulee tarve saada koiralle hoitaja tai hoitopaikka joskus ihan ennalta odottamattomista syistäkin.

Hyvä linkki asian pohdinnan tueksi on mm.    https://www.kennelliitto.fi/koiranostajille

Linkin takaa löydät tärkeää tietoa pohdinnan tueksi.  

Havannankoiraan rotuna pääset tutustumaan tekstien ja kuvien muodossa rotujärjestön sivuilta    https://havannalaiset.com/

Suosittelen tutustumaan rauhassa noihin sivuihin ja siellä oleviin tietopaketteihin.  Olen aivan varma, että etukäteen asioihin tutustuminen auttaa sinua pennun hankinassa ja valinnassa.  Se oikea juuri teidän perheen pentu ja rotu varmasti löytyy kun sen aika on.   Jos omaat jo enestään havannankoiran niin tiedät mitä on odotettavissa tai jos ennestään olet omistanut koiran, tiedät mitä koiran kanssa eläminen on.  Kuitenkin näissäkin tapuksissa asioiden kertaaminen ja muisteleminen ei ole haitaksi.  Se eläväinen, energinen pentu onkin ihan toista kuin nyt jo iäkkäämpi tai pois nukkunut koira, joka omasi jo rauhallisuutta ja seesteisyyttäkin kenties. Ei ole ainut kertaista kuulla, että en muistanutkaan miten touhua täynnä olevaa elämä pennun kanssa on :)

Me emme ota koskaan sitovia varauksia etukäteen, vaan haluamme ensin nähdä montako ja mitä sukupuolta pentueeseen tulee. Samoin on kummankin kannalta reilua, että pentuihin ja niiden emoon päästään ensin tutustumaan ja viimeistään siinä vaiheessa myös kasvattaja pääsee tutustumaan teihin. Sen jälkeen on aika vasta puntaroida olisiko joku pennuista mahdollisesti juuri sopiva teille ja oletteko te perheenä juuri sopiva pennulle. Luonteet ja energisyys tulevat esiin vasta pentujen kasvaessa, joten lopullisia varmempia valintoja tehdään vasta lähempänä luovutusikää. Asiat loksahtavat yleensä hyvin kohdalleen, kun siihen annetaan mahdollisuus ja aikaa. :)

Koskaan ei voi etukäteen liioin tietää, mitä mikin pentue tuo tullessaan, vaikka kuinka tarkkaan pyrkiikin tekemään tausta työtä jo etukäteen. Koirat ovat kuitenkin eläviä olentoja ja koskaan ei voi olla varma mitä perimä tuo tullessaan tai mitä sattuu ja tapahtuu, kun koiran kanssa eletään. Jalostusvalinoissa kuitenkin pyrimme selvittämään jo etukäteen mahdollisimman paljon tietoa koirista myös terveystutkimuksin, rakenteellisten ja ulospäin näkyvien seikkojen lisäksi, sekä sen tiedon mitä saamme koirien suvuista.  Toiveenamme on luonnollisesti, että pennusta kasvaisi terve, hyväluonteinen rotunsa edustaja, joka tuottaa perheelleen iloa monia vuosia. Miten käy, sen näyttää vain luonnollisesti aika.  Tietoisuus siitä, että mitä vain voi tulla vastaan on tärkeä pitää mielessä aina kun on elävästä olennosta kyse.