MARRASKUU 2020

Luulisi, että kun korona rajoittaa kuitenkin monia harrastuksia, että olisi ollut aikaa enemmän tännekkin asioiden päivittämiseen .... mitä vielä.   Ehkä oman osansa on toki tehnyt löytää rytmitystä arjelle, nyt kun on taas vakitusesti siirtynyt vuorotyötä tekemään ja omat seuraavan viikon työvuorot saadaan vasta maanantaina eli viikkoa aiemmin.  Siinä sitten arkea pyöritetään niiden puitteissa.  

Mutta Heinäkuun päivityksen jälkeen tapahtuneita asioita ....

Nani sai kuusi terhakkaa pentua heinäkuussa  neljä urosta ja kaksi narttua.  Pentujen kanssa aika meni luonnollisesti nopeasti ja touhua riitti.  Kaikki pennut saivat aivan ihanat kodit jälleen, tässä asiassa minua on kyllä siunattu, että jokainen pentu on löytänyt aina niin juuri hänen arvon persoonalleen sopivan rakastavan kodin.   Jokaisen pennun sai taas turvallisin mielin laittaa kohti uusia seikkailuja <3    Tässä pentueessa törmäsin ensimmäistä kertaa tautiin juveniili selluliitti eli penturokko eli juveliini pyoderma ... onneksemme se puhkesi jo meillä ja saimme myös nopeasti tiedon mitä pienet yksittäiset rakkulat ovat, joten saimme täsmä hoitoa nopeasti ja pikkuinen pääsi tämän vaiheen yli hyvin lievin oirein, mitä niistä on saanut lukea.  Luottavaisin mielin pystyimme Huiman myös luovuttamaan hieman viiveellä, mutta vielä lääkityksen jatkuessa osaaviin ja rakastaviin käsiin.  Tällä hetkellä Huima on jo viettänyt tovin täysipainoista pennun elämää ja tämä asia on muisto vain.

Tälläiset asiat ovat kasvattajan arkea ja kaiken näköisiin asioihin joutuu varautumaan, että vastaan tulee niin koirien omistajana, kuin kasvattien taholtakin kasvattajana.   Itse olen ainakin vuosien saatossa joutunut oppimaan monia uusia asioista, jotka välillä ovat tuottaneet iloa ja välillä taas surua.   Perimä ei ole ollenkaan yksiselitteinen asia ja vaikka kuinka parhaansa yrittää niin joskus tulee niiden ilon bingo osumien lisäksi, niitä ikäviä surun bingoja.  Ja taas saadaan mietittävää ja opiskeltavaa ja kaikille ei vain löydy edes selittävää asiaa.  Toiset asiat taas muuttuu matkan varrella, kun opitaan uutta. 

Niinkuin nyt myös tuo Onnin jälkeläisen Auroran maksashunttikin.  Tämä pentue Onni ja Maisa (Bedårande`s Joyful Hero & Wilderness Always Hot)  oli oikein epäonnen pentue (syntyivät maaliskuussa 2020) ... kaksi menetettiin heti pienenä toisella oli suolitukos ja toisella sydänvika (tiedot avauksesta)  ja sitten myöhemmin Aurooralla todetaan maksashuntti, joka leikattu onneksemme onnistuneesti ja nyt Aurora viettää iloista onnellista koiran elämää.  Mutta kun jouduit törmäämään itse näin läheltä maksashuntti asiaan, joka ei ollut ennen osunut itsellä kohdalle muutakuin yleisenä tietona, että korillla rotuun katsomatta näitä joskus on.  Niin vaikka asia on todella ikävä, pisti se taas aivonystyrät työn alle ja aloimme ottamaan selvää lisää tästäkin asiasta.  Ja tämän pohjalta löysimme tietoa muiden rotujen kautta, joissa tämän esiintyminen on ollut yleisempää ja teidostetumpaa.  Taas tuli uusia ahaa elämysiä ja halua tietää voisimmeko me tehdä jotain asian suhteen, minimoidaksemme edes heiman näinkin vakavan asian esiintulemista.   Aika näyttää.   Joka tapauksessa hyvä artikkeli asiasta löytyi esim.

https://www.sksk.fi/wp19/wp-content/uploads/2019/09/K%C3%A4%C3%A4pi%C3%B6snautserinshunttijaMVDAnuValveK%C3%A4%C3%A4pi%C3%B6snautseri32015.pdf

Tämä artikkeli johti siihen, että otatimme ystävieni kanssa ihan mielenkiinnosta asiaa kohtaan kolemestatoista koirasta sappihappo arvot sekä 0-näytteen, että tuon ykkös näytteen.  Kiitos Mari, Anni, Kristiina ja Susanna päivästä :)                       Kuinka ollaakkaan näistä terveistä koirista kahdella oli juurikin tuo ykkös näyte selvästi yli viitearvojen ja toinen näistä oli juurikin Onni.  Kumpikin koira on nyt ultrattu ja niiden tuloksena ei löytynyt maksasta poikkeavaa, mutta alustavasti eletään sillä tiedolla että heillä olisi juurikin tuo MVD.  Kummastakin koirasta tullaan otattamaan uudet arvot ensi vuoden puolella. Lisäksi Maisan arvot olivat ylärajalla tuossa ykkös näytteessä, joten tietämättämme olimme yhdistäneet onnistuneesti epäonnen yhdistelmän.  Tällä hetkellä Onnia ei tulla käyttämään jalostukseen ennenkuin tiedämme uudet arvot ensivuoden puolella ja sen jälkeen on pohdinnassa tämä asia uudelleen.   Jos arvot ovat yhä koholla silloin myös varmistuu paremmin tuo MVD diagnoosi.   Muilla omilla koirillamme, joilta näyte otettiin ykkösnäytteen arvot olivat normaalit .... joten koskaan ei voi tietää, ennenkuin tietää.   Jossain vaiheessa otatan tässä myös Onnin äidiltä arvot, samalla kun otatamme jostain muistakin koirista taas.  Onnin isä myös kävi tämän jälkeen sappihappo testeissä ja koska hänelläkin oli sappihappo arvojen 1-näyteen arvo koholla, käytti Pirjo myös hänet ultrassa.  Ultran tulos oli tässäkin tapauksessa normaali ja MVD on se todennäköisin syy arvojen koholla olemiseen.  

Vaikka nämä ovat ikäviä tapauksia, saavat ne samalla aina mielenkiinnon ja uteliaisuuden heräämään.   Vaikka tällä hetkellä meillä ei ole havannankoirista tälläkään saralla riittävästi tietoa elän toivossa, että rotua ajatellen myös tämäkin tieto lisääntyy ja ehkä saamme lisää ahaa elämyksiä.   <3